Skrevet av Anniken Tveitan, Innkjøps- og bærekraftsleder
og Daan Boonstra, BREEAM AP, Norconsult
Utslipp av klimagasser beregnes for byggets levetid (60 år) og deles inn i følgende kategorier:
- Byggematerialer
- Energibehov i drift
- Transport av mennesker og varer til og fra bygget
Prosjektet har lagt en ambisiøs plan med mål om en samlet reduksjon på 26 %
Klimagassreduksjonen beregnes i forhold til et referansebygg med materialer og metoder som gjenspeiler dagens byggepraksis
Byggematerialer
Prosjektet har som mål å oppnå en reduksjon på 21% i forhold til dagens byggepraksis i denne kategorien.
De viktigste bidragene for å oppnå denne reduksjonen er:
- All betong, både prefabrikkert og plasstøpt, leveres i lavkarbonklasse A
- Stålprofiler med 90% resirkuleringsgrad
- Prefabrikkerte fasadeelementer med reduksjon i både klimagassutslipp og montasjetid
- Gipsplater: Ved å bytte vanlig gips til typen Ultraboard reduseres materialmengden med halvparten og avkapp til et minimum. Dette bidrar med en redusksjon på 9,2 tonn CO2e
- Teppeflis: Ved å velge miljøvennlig teppeflis vil vi kunne redusere CO2 utslippet med 34,4 tonn CO2, som er en reduskjon på hele 2% i det totale klimagassregnskapet.
Ytterlige reduksjonstiltak
Prosjektet har ambisjoner om å kunne redusere klimagassutslippet i betongen med ytterligere 29% ved å endre betongkvaliteten fra lavkarbonklasse A til Lavkarbonklasse Pluss og CEMBIII.
Veidekke Prefab har ambisjoner om å levere alle prefabrikkerte elementer i Lavkarbonklasse Pluss, som utgjør en reduksjon på 24% fra Lavkarbonklasse A.
I tillegg til prefabrikkerte elementer skal det plasstøpes 3000m3 betong, halvparten av dette skal støpes på sommerhalvåret. Da CEMBIII betong trenger høyere temperatur for å herde har prosjektet valgt å benytte CEMBIII i støpene som skal støpes på sommeren, som utgjør en reduksjon på 43% i forhold til Lavkarbonklasse A.
Resultat
Med disse tiltakene kan prosjektet gå fra en reduksjon på 21% til en reduksjon på hele 28% totalt i prosjektets klimagassregnskap for byggematerialer.
Dette utgjør nesten 2 000 flyturer tur/retur Trondheim Oslo.